AMSTERDAM - In de afgelopen veertig jaar is het aantal gemeenten in Nederland met bijna vijfhonderd afgenomen tot de huidige 443. Vorig jaar waren dit er 458. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De laatste tien jaar zijn 25 Nederlandse gemeenten opgeheven en tien nieuwe gevormd. De nieuwe herindelingen vonden met name plaats in Limburg. In de provincie verdwenen elf gemeenten en kwamen er vier bij.

In Nederland zijn de afgelopen tweehonderd jaar vijf gemeenten ongewijzigd gebleven. Dit zijn Mook en Middelaar, Beesel, Kessel, Venray en Winschoten.

Plannen

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) suggereerde onlangs om alle gemeenten met minder dan twintigduizend inwoners bij een grote herindelingsoperatie te betrekken. Voor dit jaar bestaan ook plannen om drie nieuwe gemeenten toe te voegen, namelijk de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

België

Nederland is volgens het CBS het enige Europese land waarin het aantal gemeenten op een geleidelijke manier afneemt. In België is in 1977 het aantal gemeenten in één keer met driekwart verminderd tot het huidige aantal van 589. In Duitsland is de afgelopen 25 jaar het aantal gemeenten met drieduizend gedaald, tot dertienduizend.