AMSTERDAM - Zowel de PvdA als het CDA claimt de post Milieu in een nog te formeren kabinet. Dat blijkt uit een interview met demissionair staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel (CDA) in het weekblad Nieuwe Revu, dat woensdag verschijnt.

Van Geel lijkt graag minister van Milieu te willen worden in een nieuw kabinet. Hij heeft echter concurrentie van Diederik Samsom, milieuspecialist van de PvdA.

Van Geel heeft weinig vertrouwen in zijn mogelijke opvolger. "Hij doet heel stoer voorstellen die mooi klinken, maar hij weet absoluut niet waar hij het over heeft." Van Geel zou het dan ook beter vinden als Samsom de post Milieu niet krijgt. "Dat leidt alleen maar tot een nederlagenstrategie", zegt hij.

Kritisch

Samsom is op zijn beurt kritisch over Van Geel. Volgens hem was de staatssecretaris als politicus te groot voor Brabant, maar is hij te klein gebleken voor Nederland. "Hij heeft op deze post vrijwel niks voor elkaar gekregen." Samsom neemt het Van Geel onder meer kwalijk dat hij heeft bezuinigd op energiebesparing, maar Van Geel doet alle kritiek af als 'stemmingmakerij'.

Samsom werd in 2003 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was de PvdA'er, die in de Kamer regelmatig in aanvaring kwam met Van Geel, campagneleider en actievoerder bij Greenpeace. Dinsdag hervatten de PvdA en het CDA samen met de ChristenUnie de formatiebesprekingen.