ROTTERDAM - De politie Rotterdam-Rijnmond heeft de afgelopen dagen bijna vijfhonderd jongeren opgepakt die te vroeg vuurwerk afstaken. Maandag grepen de speciale vuurwerkteams 165 jongeren in de kraag. In de meeste gevallen gaat het om jeugdige overtreders die de politie doorverwijst voor een taakstraf bij Bureau Halt.

In sommige gevallen namen de vuurwerkteams ook partijen illegaal vuurwerk in beslag als de overtreders hun voorraad thuis moesten laten zien.

Per dag krijgt de politie tientallen telefoontjes binnen van mensen die zich beklagen over het harde geknal. De oorverdovende knallen komen vaak van strijkers. Deze zijn verboden, maar al jaren een favoriet stuk vuurwerk onder de jeugdige vuurwerkafstekers.

Den Haag

In Den Haag is het volgens een politiewoordvoerder een stuk rustiger. Sinds zondag zijn er volgens hem nog maar weinig jongeren aangepakt voor het afsteken van vuurwerk. Opvallend is de geringe animo voor vreugdevuren.

Enkele jaren geleden bedroeg het aantal van deze typisch Haagse vuurplaatsen nog meer dan dertig, nu zijn dat er minder dan twintig. De woordvoerder noemt de aanloop naar de jaarwisseling verder zeer gebruikelijk.