BAGDAD - De Iraakse regering heeft maandag een onderzoek gelast naar de bewakers van Saddam Hussein die filmopnames van hem maakten toen hij werd opgehangen en hem beschimpten. Hierdoor werd zijn terechtstelling een televisieshow die het geweld tussen soennieten en sjiieten zou aanmoedigen.

Bekijk video: begrafenis Saddam

Het nieuws over de executie van Saddam leidde maandag op verschillende plaatsen tot protesten en ongeregeldheden. In verschillende steden hebben soennieten wraak gezworen voor de dood van hun leider.

Executie

De Iraakse regering vertoonde via de televisie een officiële filmopname van momenten vlak voor en na de executie van Saddam. Daarnaast zijn via internet ook opnames verspreid van de ophanging zelf die zijn gemaakt met een mobieltje.

Hierop is te horen dat bewakers Saddam beledigden en hem toeschreeuwden dat hij naar de hel gaat.

Volgens een hoge Iraakse regeringsfunctionaris hebben de Verenigde Staten er bij de Iraakse premier Nuri al-Maliki op aangedrongen Saddam nog niet te berechten, omdat pas vier dagen eerder het doodsvonnis in hoger beroep was bekrachtigd.

Reactie

De Britse vice-premier John Prescott reageerde dinsdag in een interview met BBC-radio op de opnames die zijn gemaakt tijdens de executie. "Dat de met een mobiele telefoon opgenomen beelden van de executie van Saddam Hussein in de openbaarheid zijn gebracht, is onacceptabel. Degenen die daar verantwoordelijk voor zijn zijn geen goed woord waard. Zij dienen zich te schamen".

De Britse regering heeft zich tot dusverre onthouden van inhoudelijk commentaar op de terdoodveroordeling en executie van Saddam. Premier Tony Blair liet het aan zijn minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett over om een officiële reactie te geven.

Zij zei slechts dat Saddam ter verantwoording is geroepen, maar ook dat de Britse regering tegen de doodstraf is. "Wij pleiten voor afschaffing van de doodstraf in de hele wereld, ongeacht het individu of de misdaad", aldus Beckett.