AMSTERDAM - De Werkgroep Stop Deportaties heeft dinsdagochtend de toegang naar de bajesboten in Rotterdam geblokkeerd. Vijftien betogers voeren actie bij de boten, van wie er zes zijn gearresteerd toen zij met een spandoek op de parkeerplaats demonstreerden.

Vier anderen hebben zich vastgeketend aan de hekken van de toegangspoorten. De actievoerders vragen aandacht voor het volgens hen onmenselijke vreemdelingenbeleid van de Nederlandse regering.

Illegaal

De actie van dinsdag is bedoeld als nieuwjaarswens van de Werkgroep. In het nieuwe jaar moet iedereen de kans krijgen op een menswaardig bestaan, laat de Werkgroep weten.

De groep wil dat er een einde komt aan het opsluiten van mensen die illegaal in Nederland verblijven. Volgens de actievoerders is 'niemand illegaal' en heeft iedereen het recht in een ander land op zoek te gaan naar een beter bestaan.

De bajesboten in Rotterdam zijn al meerdere keren geblokkeerd. Een van de klachten van de betogers is dat de boten niet brandveilig zijn en dat de bewakers slecht opgeleid zijn. De politie is dinsdagochtend rond 06.00 uur bij de boten gearriveerd.