AMSTERDAM - De nieuwjaarsduik in Zandvoort is maandagmiddag zonder problemen verlopen. Een woordvoerder van de reddingsbrigade die toezicht hield, spreekt van een geslaagde middag. Om 14.00 uur zijn volgens hem tussen vijf- en zevenhonderd mensen het water in gedoken.

Bij de duik waren ambulances aanwezig en er lagen reddingsboten in het water. "Gelukkig hebben we die niet nodig gehad", zegt de woordvoerder. "Alles is perfect verlopen en op het moment suprême brak het zonnetje zelfs door."


Foto: Tanja Hempenius | Honderden bikkels trotseerden het ijskoude water voor de kust van Zandvoort

Zondag werd bekend dat de nieuwjaarsduik in Scheveningen niet doorging. Op advies van de brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en gemeente besloot de organisatie de duik af te gelasten in verband met slechte weersverwachtingen en harde stroming.

Het was voor het eerst in 39 edities van het evenement sinds 1965 dat de duik niet doorgaat. Er waren tienduizend deelnemers verwacht.


Foto: Joost Fijma | Ondanks de afgelasting waagde Viola Holt toch een duik

Gestrande bezoekers en deelnemers kregen op de boulevard erwtensoep van organisator Unox. Een woordvoerder van Unox laat weten dat 'hooguit enkele tientallen mensen' op een ander deel van het strand toch een duik hebben gemaakt, buiten de organisatie om.

Ook elders waren de omstandigheden anders en gingen liefhebbers wel het water in.