BAGDAD - Amerikaanse functionarissen in Bagdad hebben vraagtekens gezet bij de haast van de Iraakse premier Nuri al-Maliki om de voormalige president Saddam Hussein te executeren. Dat meldde The New York Times maandag. Door deze bezwaren moest de Iraakse regering op het laatst alle zeilen bijzetten om de bureaucratische kant van de executie rond te krijgen.

De Amerikanen maakten hun kanttekeningen op een bijeenkomst donderdag bekend. Zij wezen op een bepaling in de nieuwe grondwet dat de driekoppige presidentiële raad altijd zijn goedkeuring moet geven aan een ophanging en de stipulatie in een oude Iraakse wet die stelt dat geen executies kunnen worden uitgevoerd tijdens het islamitische offerfeest.

De voormalige dictator zou pas worden overgedragen als aan deze voorwaarden zou zijn voldaan. Een Iraakse functionaris zei tegen de krant dat de Amerikanen an sich geen problemen hadden met de overdracht van Saddam, maar dat het wel volgens de wet moest gebeuren. Sinds zijn arrestatie eind 2003 zat Saddam gevangen in het Amerikaanse Camp Cropper in Bagdad. De regering moest als gevolg van de Amerikaanse voorwaarden allerlei juridische foefjes toepassen om de zaak rond te krijgen.

Talabani

President Jalal Talabani had eerder al aangegeven geen decreet tot executie te zullen tekenen. Maliki kreeg uiteindelijk een brief waarin Talabani schreef het decreet niet te zullen tekenen, maar verder verklaarde ,,geen bezwaar'' te hebben tegen de terechtstelling van Saddam.

Vrijdagavond was er echter nog steeds geen oplossing voor de bepaling dat er tijdens het offerfeest niemand mag worden geëxecuteerd. Dit probleem werd volgens The New York Times tenslotte opgelost met een telefoontje naar de machtige religieuze leiders van de sjiieten in Najaf.

De ayatallohs gaven het groene licht waarna premier Maliki vrijdag even voor middernacht het doodsvonnis kon tekenen. Zes uur later werd de 69-jarige Saddam Hussein in een gevangenis in de sjiitische wijk Khadimiya opgehangen.