HILVERSUM - In het denken over veiligheid moet een veel grotere eenheid komen dan nu het geval is. Het onderwerp heeft behoefte aan regie, die momenteel te vaak ontbreekt. De Onderzoeksraad voor veiligheid signaleert een grote versnippering als het om het hanteren van veiligheidsonderwerpen gaat. "Iedereen vindt opnieuw het wiel uit."

Dat zei de voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven maandag in een interview met de NOS. De raad wil in 2007 het initiatief nemen tot een maatschappelijk debat over verantwoordelijkheden als het gaat om veiligheid. "De raad zal daar zijn schouders onder zetten", aldus Van Vollenhoven.

Als er een minister van Veiligheid komt, moet deze niet alleen verantwoordelijk worden voor de sociale veiligheid (criminaliteit, terrorisme), maar ook voor de fysieke veiligheid (rampen, ongevallen), vindt Van Vollenhoven. Die minister moet de regie gaan voeren over de veiligheid. Nu doet "iedereen" dat, meent Van Vollenhoven, op zijn eigen manier, zonder afdoende onderlinge uitwisseling.

Klokkenluiders

Van Vollenhoven zei een groot voorstander te zijn van klokkenluiders - mensen die veiligheidsrisico's of misstanden aan het licht brengen, voordat er een ongeluk is gebeurd.

Klokkenluiders kunnen zorgen voor vroegtijdig ingrijpen. Van Vollenhoven meent dat klokkenluiders dan ook goed beschermd moeten worden.

De Onderzoeksraad voor veiligheid rapporteerde vorig jaar over de brand, in oktober 2005, in het detentiecentrum op Schiphol-Oost, waarbij elf doden vielen. De conclusies van de raad waren vernietigend en leidden tot het aftreden van de ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM).