AMSTERDAM - De filedruk is in 2006 met 7,2 procent gestegen ten opzichte van 2005. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID). Volgens de dienst is de filedruk sinds 2000 met ruim 26 procent toegenomen.

"Inmiddels mag worden verondersteld dat de maatregelen uit de Nota Mobiliteit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, die de filedruk moesten beperken tot 60 procent van de in 2000 geregistreerde hoeveelheid, weinig effect hebben gehad," aldus de VID.

Volgens de dienst was het grootste knelpunt dat op de A4 ter hoogte van Zoeterwoude-Rijndijk richting Delft. De rijstrookbeperking (van drie naar twee rijstroken), de zware verkeersstroom vanaf de toerit Hoogmade en de brug over de Oude Rijn zijn daar de oorzaken van.

De nummer twee van de knelpunten top vijftig is het Coenplein op de binnenring van de A10. Nummer drie is de aansluiting Hedel op de A2 richting Den Bosch. Qua trajecten zijn de A1 (Amsterdam - Amersfoort), de A2 (Utrecht - 's-Hertogenbosch) en de A12 (Den Haag - Utrecht) het drukst.

Net als in 2005 jaar was november de drukste maand. Van de tien drukste dagen van 2006 vallen er vijf in die maand.

Knooppunt Kleinpolderplein op de A13 was vorig jaar nog het belangrijkste knelpunt. Nu staat die plek op de tiende plaats, onder meer omdat apparatuur die de snelheid van het verkeer meet al maandenlang buiten werking is.