LIEMPDE - Vier gezinnen aan De Maai in Liempde hebben de postcodekanjer van 13,9 miljoen euro gewonnen. Dat bleek maandagmiddag tijdens de trekking van de twee letters van de postcode in Liempde: NT.

Bekijk video

De wijkprijs bedraagt in totaal tien miljoen euro. Dit bedrag wordt verdeeld onder iedereen in het Brabantse dorp (met wijkcode 5298) die een of meer loten heeft gekocht. Het komt erop neer dat 740 gezinnen 7968 euro per lot krijgen.

De vier gezinnen die de hoofdprijs verdelen, wonen in boerderijen. Eén gezin won ruim 6,6 miljoen euro, twee gezinnen ruim 3,3 miljoen en een gezin ruim 514.000 euro.


Foto: Remco van Breugel | De postcodeloterij pakte groots uit om de winnaars met postcode 5298 te feliciteren

De winnaars werden maandag thuis gefêteerd. Ze wonen in het buitengebied aan een doodlopende weg naar een bos. Een van de gelukkigen ging maandagavond nog doodgemoedereerd zijn koeien verzorgen voor de prijs in ontvangst te nemen.

De familie Bekkers won 514.814 euro met een lot. Dat had de heer des huizes vorige week stiekem gekocht via internet, bekende hij zijn vrouw. "Een paar dagen geleden waren we in Drenthe bij onze dochter, waar we hoorden dat Liempde in de prijzen viel'', vertelt zij, nog steeds ongelovig.

''Ik zei toen tegen onze dochter, wij hebben geen lot, we winnen niets, jammer. Vrijdagavond kwam het afschrift van de bank binnen, toen zag ik dat een lot was afgeschreven, stiekem, door mijn man! Achteraf vind ik dat toch niet zo erg'', besluit ze.

Verliezers

Aan De Maai liggen negen boederijen, vijf gezinnen deden niet mee. "Niet erg'', zegt een buurman van een van de winnaars. "Dat hoort bij het spel.'' Ook in het dorp tonen de verliezers zich mild. "Ach'', zegt een vrouw'', Liempde is nu op de kaart gezet, "dat is toch mooi.''

De wijkprijs ging naar 740 gezinnen. Een van deze winnaars is Yvonne van den Dungen (36). Haar dochtertjes Hanna (4) en Noor (2) vragen moeder direct om een nieuwe pop. "Die krijgen jullie, en de rest zet ik opzij'', zegt mam lachend. Pa Jo van den Dungen (65) wint niets. "Ik heb geen lot, maar ik ben heel gelukkig dat mijn dochter er een heeft'', zegt hij.

Staatsloterij

Een inwoner van de provincie Groningen mag zich multimiljonair noemen. Hij of zij heeft de hoofdprijs van ruim twintig miljoen euro gewonnen in de Oudejaarsloterij. Een inwoner van Zuid-Holland strijkt 12,2 miljoen euro op. Dat heeft de Nederlandse Staatsloterij maandag bekendgemaakt.

Vier mensen wonnen een miljoen euro. Vorig jaar viel de hoofdprijs van twintig miljoen euro in Noord-Holland en het jaar daarvoor in Noord-Brabant. Volgens de Staatsloterij zijn de laatste vijftien jaar 74 mensen miljonair of multimiljonair geworden dankzij de Oudejaarsloterij.