RIJSWIJK - Op enkele ernstige voorvallen na is de jaarwisseling op de meeste plaatsen in Nederland redelijk rustig verlopen. In Hendrik-Ido-Ambacht kwam kort na middernacht een 36-jarige man uit Barendrecht om het leven toen 'vuurwerk' in zijn gezicht ontplofte. De politie vermoedt dat om een mortiergranaat ging. Getuigen van het ongeval kregen slachtofferhulp aangeboden.

Bekijk video


Foto: Sander Degen | Autobrand in de Haagse Velpsestraat

De brandweer in Den Haag heeft in de nieuwjaarsnacht te maken gekregen met enkele tientallen autobranden. De politie sprak maandag van een "relatief rustige en beheersbare" jaarwisseling.

Op sommige plekken, onder meer in Scheveningen, was het onrustig. De mobiele eenheid voerde in de wijk Ypenburg charges uit om de rust te herstellen. Dat gebeurde ook in Monster. Drie agenten raakten lichtgewond.

Professioneel vuurwerk

In Tilburg heeft de politie een 34-jarige man aangehouden die midden in een woonwijk zwaar professioneel vuurwerk afstak. De politie trof de man na een tip tegen middernacht aan op de hoek van de Weverstraat en de Textielstraat. Hij stond naast zijn vrachtwagen waarin hij 250 kilo illegaal vuurwerk had waaronder mortiervuurwerk. Om hem heen stonden heel wat belangstellenden, aldus de politie.

Volgens een politiewoordvoerder blijft de man voorlopig in verzekerde bewaring. Onder meer wordt onderzocht hoe hij aan het gevaarlijke vuurwerk is gekomen.

Bom

In Limburg raakte een 38-jarige Kosovaar zeer ernstig gewond nadat 21 kilo vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. De man probeerde de lont van de vuurwerkbom met een sigaret aan te steken. Volgens de politie maakte het slachtoffer gebruik van verboden vuurwerk uit China, bestaande uit een pakket van 36 mortierpijpen. Na enkele operaties in het academisch ziekenhuis in Maastricht verkeert de man niet meer in levensgevaar, meldde de politie maandagochtend.

Ook raakte een 24-jarige man uit Nuth in het Zuid-Limburgse Vaesrade zeer ernstig gewond toen een vuurpijl in zijn gezicht explodeerde. De man liep daarbij meerdere breuken en brandwonden op, maar verkeert niet meer in levensgevaar, aldus de politie.

Door branden vielen doden in Maassluis en in het Brabantse Schijf. Of er een verband was met de jaarwisseling is niet bekend.

Geweld

Hoewel de meeste politiekorpsen het relatief rustig hadden, viel wel op dat er veel geweld tegen medewerkers van de hulpdiensten was. Zo zette de politie in Hendrik-Ido-Ambacht honden in om dronken jongeren in bedwang te houden. Eerder had een onbekende op dezelfde plek de voorruit van een brandweerauto vernield.

In Dordrecht bekogelden jongeren brandweerlieden. Om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen en omdat ze inschatten dat het vuur snel vanzelf uit zou gaan, trokken de spuitgasten zich terug. Ook op een andere plek in de stad werd de brandweer gehinderd bij het blussen van een brand. De brandweerlieden konden hun werk pas voortzetten nadat de politie had ingegrepen.


Arno de Kock | Brand in Heemstede

Stenen

In Puttershoek veegden de ME en agenten met politiehonden het Oranjeplein leeg nadat jongeren met stenen en zwaar vuurwerk naar agenten hadden gegooid. In Voorschoten gooiden omstanders ook met stenen en zwaar vuurwerk naar de politie en de brandweer, die een illegaal vreugdevuur probeerde te blussen. In Leiden werden politie en brandweer ook bekogeld.

Ook werden er lawinepijlen richting de hulpverleners afgevuurd. "Dat laatste gebeurde vooral door jongeren rond de 14 jaar oud", aldus de politie. Op een andere plek in de stad werden de ruiten van voertuigen van de politie en brandweer ingegooid.

Voorgevel

In Rijnwoude bliezen onbekenden de voorgevel van het politiebureau op. Volgens een woordvoerder van het politiekorps Hollands Midden kon in enkele gevallen ambulancepersoneel alleen in actie komen onder begeleiding van de politie, omdat omstanders de paramedici het werk beletten.

Grote branden waren er onder meer in het Groningse Zoutkamp, waar zondagavond op een terrein van de gemeente duizenden kliko's in brand vlogen, en in het centrum van Leeuwarden, waar verschillende panden werden getroffen. De Friese gemeente denkt dat de schade in de miljoenen euro's loopt.

Bom

Een vuurwerkbom veroorzaakte maandagochtend vroeg grote schade aan de ingang van de parkeergarage van Q-Park aan het Vrijthof in Maastricht. Dat meldde de politie.

Een groot deel van een granieten trap werd door de explosie weggeblazen. Het incident deed zich rond half vier voor. Van de daders ontbreekt elk spoor.


Sam Hendrix | In Amstelveen brandt er maandag nog een vuilniscontainer

Amsterdam

De jaarwisseling is in Amsterdam rustig en goed verlopen. Zowel de brandweer als de politie kijkt tevreden terug naar de nacht van zondag op maandag. Voor de brandweer was het een gebruikelijke drukke jaarwisseling. Zij moest voor middernacht honderd keer uitrukken en ook in de eerste uren van het nieuwe jaar regende het meldingen bij de brandweer. De bluslui moesten met name voor kleine branden in ondergrondse vuilniscontainers en straatbrandjes uitrukken.

Bij twee brandjes raakten vier mensen gewond. In een hotel aan de Prins Hendrikkade brak rond 23.00 uur een kleine brand uit in de keuken. Drie personen liepen ademhalingsmoeilijkheden op. In een woning aan de Hoornsestraat in Amsterdam-Noord liep een vrouw brandwonden aan haar handen op.

Dam

Het feest op de Dam werd massaal bezocht. Volgens een woordvoerster van de politie waren er 30.000 man op de been om het nieuwe jaar te vieren. 25 mensen meldden zich bij de gereedstaande ambulance. Een persoon moest met zijn verwondingen naar het ziekenhuis, de anderen konden na behandeling ter plekke doorfeesten. Er deden zich een paar schermutselingen voor, maar die werden door de beveiliging van organisator IdtV opgelost. De politie sprak van "een goede harmonie".

Ook elders in de stad bleef het rustig. De vreugdevuren in onder andere Floradorp waar traditioneel kerstbomen en ander brandbaar materiaal de hens in gaan zijn goed verlopen.