BEAUPORT - Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat vaccinatie tegen difterie en tetanus het risico op het krijgen van de ziekte van Alzheimer met 60 procent verlaagt. Inenting tegen polio doet datzelfde met 40 procent en wie jaarlijks een griepprik krijgt loopt 25 procent minder kans op het ontstaan van deze 'preseniele dementie'.

Het onderzoek is uitgevoerd door het geriatrisch onderzoeksinstituut van de Laval-universiteit in Beauport bij Québec City in Canada. Het onderzoek naar gezondheid en ouder worden onder 9000 mensen van 65 jaar en ouder begon in 1991.

De bevindingen zijn deze week gepubliceerd in het medische vakblad Canadian Medical Association Journal. Volgens de leider van de studie dr. René Verrault is het de eerste keer dat iemand heeft gekeken naar een verband tussen vaccinaties en alzheimer.

Zijn team concludeert dat het mogelijk is dat veranderingen in het immuunsysteem van invloed zijn op ouderdomsziektes zoals Alzheimer. De vaccins zouden het afweersysteem kunnen versterken waardoor meer bescherming wordt verkregen tegen het ontwikkelen van deze ziekte.