AMSTERDAM - Ondanks de regen hebben op de Dam in Amsterdam zich zondagavond 20.000 tot 23.000 feestende mensen verzameld om samen het nieuwe jaar in te gaan. Vanaf 21.00 uur barstte het feest los en dansten Amsterdammers en toeristen zij aan zij op muziek van dj's van radiostation Caz!.

Volgens een woordvoerster van de politie is de sfeer op het plein goed en hebben zich geen incidenten voorgedaan. De opkomst is lager dan voorgaande jaren, vermoedelijk door het mindere weer. Rond 23.00 uur begon het te regenen.

De brandweer is al sinds 14.00 uur in touw om verschillende brandjes te blussen. Volgens een woordvoerder van de bluslui gaat het met name om vuilnisbakbrandjes. Persoonlijke ongelukken hebben sinds volgens de zegman nog niet voorgedaan.

Het thema van het feest dit jaar is dans. Het festijn op de Dam is dan ook de aftrap van het themajaar 'Amsterdam Feel the rythm - music & dance'. De feestende meute kon al twee keer het aftellen oefenen. Om 22.00 uur telden de aanwezigen mee met de mensen die in Moskou 2007 vierden. Een uur later telde de menigte mee voor de feestvierders in Athene.

Het is de vijfde keer dat er in het stadshart van de hoofdstad een groot nieuwjaarsfeest wordt gehouden. Amsterdam voegt zich met het feest in het rijtje van steden als New York, Londen, Parijs en Moskou waar mensen massaal op straat het nieuwe jaar vieren.

Even was het onzeker of het feest dit jaar weer door zou gaan. Organisator IdtV had problemen om de financiering rond te krijgen.

Met name de verhoogde kosten voor de veiligheid kon de organisator niet bij elkaar brengen. Na onderhandeling met de gemeente en stadsdeel Centrum en een financiële toezegging van beiden kon het feest doorgaan.