BOEKAREST/SOFIA/LJUBLJANA - In verschillende steden in Bulgarije en Roemenië gingen mensen de straat op om de toetreding te vieren tot de Europese Unie. De twee landen werden maandag lid van de Europese Unie, die nu 27 lidstaten telt. Om dit historische feit luister bij te zetten, werd uitbundig vuurwerk afgestoken.

"Dit is een moment van grote vrijheid voor ons. Door toe te treden tot de EU krijgen we vrede en welvaart", zei de Roemeense president Traian Basescu tegenover een grote mensenmenigte die was toegestroomd om het nieuwe jaar in te luiden.

De uitgebreide unie reikt voor het eerst van de Atlantische Oceaan tot aan de Zwarte Zee. De EU telt vanaf maandag bijna 493 miljoen inwoners, zo'n 30 miljoen meer dan tot nu toe.

Boekarest

In de Roemeense stad Boekarest werd zondagavond al de EU-vlag gehesen. Bij de ceremonie in Boekarest werd ook Beethovens Ode an die Freude gespeeld, het 'volkslied' van de EU. Premier Calin Tariceanu, EU-uitbreidingscommissaris Olli Rehn en Josep Borell, de voorzitter van het Europese Parlement, woonden de ceremonie bij.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia verscheen om middernacht een lichtpiramide aan de hemel, bestaande uit vijf lichtstralen die vanaf een orthodoxe kathedraal, een Armeense en een katholieke kerk, een moskee en een synagoge de lucht inpriemden.

Kernreactoren

Bulgarije heeft zondagavond, luttele uren voor zijn EU-toetreding, twee verouderde kernreactoren gesloten die niet voldeden aan de Europese normen. Bulgaarse experts vrezen voor problemen met de elektriciteitsvoorziening als het deze winter nog erg koud wordt.

Op tal van andere terreinen waren er ook vraagtekens of Bulgarije en Roemenië wel klaar zijn voor de EU. Corruptie en georganiseerde misdaad tieren er welig, de rechtsstaat laat te wensen over. Brussel houdt een oogje in het zeil. Beide regeringen moeten elke zes maanden rapporteren over hun vorderingen.

Euro

Slovenië voerde maandag als eerste van de nieuwe Oost-Europese EU-lidstaten de euro in. Het is voor de tweede keer in vijftien jaar tijd dat de Slovenen aan een nieuwe munt moeten wennen: in 1991 werd de Joegoslavische dinar vervangen door de Sloveense tolar, nadat het land zich had losgemaakt van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië.

Slovenië is de 13e EU-staat die de gemeenschappelijke Europese munt invoert. De Slovenen moeten 239,64 tolar neertellen voor één euro.