AMSTERDAM - De organisatie van de Unox Nieuwjaarsduik heeft zondagavond besloten dat de Nieuwjaarsduik in Scheveningen op 1 januari niet door kan gaan. Door een combinatie van harde wind uit zuid-west tot west en opkomend tij, ontstaat er een sterke stroming en hoge golfslag. Hierdoor kan de veiligheid van deelnemers in gevaar komen.

Het besluit werd genomen op advies van de brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente.

De mogelijke deelnemers aan de Nieuwjaarsduik worden zo veel mogelijk via verschillende media op de hoogte gebracht van de annulering.

Daarnaast worden er op het strand waarschuwingsborden geplaatst. Organisator Unox zal op de boulevard de gestrande bezoekers en deelnemers opvangen met een kop warme erwtensoep.

"We willen een feestelijke en veilige Nieuwjaarsduik. Daarom organiseren wij dit evenement in goed overleg met brandweer, politie en de reddingsbrigade. We betreuren het ten zeerste dat het dit jaar niet door kan gaan, maar de veiligheid van de deelnemers staat voorop", aldus een woordvoerster van Unilever.

"Het is gewoon niet verantwoord om nu 10.000 mensen de zee in te sturen", aldus Martijn van Kesteren. "Een combinatie van wind, opkomend tij en de golfbrekers zorgen voor gevaarlijke stromingen. Dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren."

Teleurstelling

De teleurstelling bij de ruim honderd medewerkers van de organisatie, die het evenement zouden begeleiden, is groot. Desondanks staan ze voor iedereen klaar met een kop erwtensoep en een oranje muts.

Ondanks berichten in de media en aankondigingen op matrixborden boven de snelwegen over de afgelasting zijn nog redelijk wat mensen naar het strand gekomen. De medewerkers leggen geduldig uit waarom de duik is afgelast. De meeste mensen hebben er begrip voor.

"Het lijkt helemaal niet zo gevaarlijk", zegt Marc Janssens uit Breda, terwijl hij uitkijkt over het strand. Samen met vrouw en dochters is hij naar Scheveningen afgereisd om het nieuwe jaar op frisse wijze in te luiden. "Maar ze zullen het niet voor niets afblazen. We gaan nu een wandeling maken, lekker uitwaaien. En een lekkere kop snert eten natuurlijk."

Een aantal mensen trekt zich niets aan van de aflasting. "Wij zijn er toch in geweest!" Een groep dertigers laat maandagochtend natte haren zien aan een medewerkster van Unox. Nu de traditionele nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen niet doorgaat, hebben de mannen het heft in eigen hand genomen. Hoofdschuddend geeft de vrouw iedereen een kop erwtensoep.


Martijn Kleingeerts | In Zwolle vond wel een nieuwjaarsduik plaats

Zandvoort

De organisatoren van de nieuwjaarsduik in Zandvoort zien geen reden om het evenement door de harde wind af te gelasten. Volgens een woordvoerder van de Zandvoortse Reddingsbrigade zijn wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Deze organisatie is met twintig mensen op het strand om hulp te kunnen bieden aan zwemmers.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zet voor het evenement een grote boot in. Aan de nieuwjaarsduik doen naar verwachting duizend mensen mee. Volgens de woordvoerder van de Zandvoortse Reddingsbrigade is de situatie aan de kust in Zandvoort heel anders dan in Scheveningen, waar de nieuwjaarsduik niet doorgaat.


Martijn Kleingeerts | In Zwolle nemen mensen een frisse duik

Zandbanken

Zandvoort heeft vier rijen zandbanken voor de kust liggen, waardoor de golven worden gebroken. "Ook zijn er geen strekdammen zoals in Scheveningen, waardoor rare golfstromingen kunnen ontstaan. Bovendien doen hier een stuk minder mensen mee aan de nieuwjaarsduik dan in Scheveningen."

Rond twee uur maandagmiddag gaan de zwemmers in Zandvoort het water in.