VENLO - De beide Limburgse waterschappen hebben voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met het hoge water van de Maas. In Zuid-Limburg heeft het waterschap Roer en Overmaas op verschillende plaatsen pompen uitgereden. Het waterschap Peel en Maasvallei in Venlo heeft dinsdagmorgen doorgangen in kades met aluminium schotten afgesloten.

Dat gebeurde onder meer bij Venlo, Arcen en Well. Ook gingen de afsluiters van zijbeken dicht zodat het hoge Maaswater niet terug de beken in kan stromen en wordt de keersluis in Mook gesloten. In de Springbeek bij Venlo heeft het waterschap pompen in werking gesteld.

De Maas bij Borgharen bereikte dinsdagmorgen een piek van 44.06 meter boven NAP. Normaal bedraagt die waterstand in deze tijd rond de 41 meter boven NAP. De waterstand daalt sinds zes uur licht. Ook de waterstanden in de Zuid-Limburgse zijriviertjes en beken lopen licht terug, meldt een woordvoerder van het waterschap Roer en Overmaas.

Pompen

"Maar de beken en zijrivieren kunnen hun water maar moeilijk kwijt in de Maas." Daarom zijn uit voorzorg pompen uitgereden naar Borgharen, Itteren, Geulle en Stein. Rond 12 uur bekijken de schappen welke aanvullende maatregelen nodig zijn om wateroverlast te voorkomen. Dan komt ook Rijkswaterstaat met de nieuwe prognoses van de waterstanden.

Het gat in de kademuur in het Zuid-Limburgse Schin op Geul is maandagavond gedicht met zandzakken. Maandagmorgen vroeg was door het snel wassende water de kade over een lengte van 20 meter ingestort.