BOEKAREST/SOFIA - Als de klok in de nacht van zondag op maandag twaalf uur slaat, heeft de Europese Unie er twee nieuwe leden er bij. In Roemenië en Bulgarije zijn de voorbereidingen voor de feestelijkheden in volle gang.

In de hoofdsteden van de twee Oost-Europese landen zullen muziekevenementen plaatsvinden. Duizenden mensen worden verwacht de concerten bij te wonen, zo meldt de BBC zondag.

Verscheidene Europese leiders zullen meedoen met een volksdans in Boekarest en de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, geeft een toespraak in Sofia.

De burgemeester van Boekarest belooft "een traditioneel feest dat de Roemenen nooit zullen vergeten". In Sofia zal een piramide van licht te zien zijn van lichtstralen afkomstig van de Orthodoxe kerk, de Armeense kerk, een synagoge, een moskee en een andere kerk.


Een Roemeense ambtenaar plaatst de Europese vlag naast de Roemeense

Per 1 januari heeft de Europese Unie 27 leden en een bevolking van een half miljard mensen. De toetreding van de twee Oost-Europese landen komt tijdens een luwte in Euro-enthousiasme. Volgens een recente opiniepeiling (pdf) van de Eurobarometer is slechts 41 procent van de inwoners van de EU-15 (de landen die voor 2004 lid waren) voorstander van verdere uitbreiding.


Een Roemeense medewerkster van een vlaggenfabriek is druk in de weer met Europese en Roemeense vlaggen

De twee nieuwe lidstaten worden scherp in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat corruptie en georganiseerde misdaad wordt aangepakt. Ook zijn er bepaalde exportbeperkingen voor voedsel opgelegd.

Bulgarije en Roemenië zijn stukken armer dan de rest van de EU. Het gemiddelde BNP per hoofd is ongeveer 33 procent van het Europees gemiddelde.