MADRID - Het vredesproces tussen de Spaanse regering en de ETA lijkt op een dood spoor te zijn beland. De terreurbeweging, die streeft naar onafhankelijkheid voor de noordelijke regio Baskenland, pleegde zaterdag voor het eerst in lange tijd weer een aanslag. Daarop heeft de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero alle overleg met de ETA voorlopig opgeschort.

De bomexplosie bracht enkele verdiepingen van de parkeergarage van de Madrileense luchthaven Barajas naar beneden. Door de aanslag zijn volgens de autoriteiten zeker 26 mensen lichtgewond geraakt.

Twee mensen worden vermist. De explosie beschadigde ook Terminal 4 van de luchthaven. De hal vulde zich met rook, waardoor paniek uitbrak en het vliegverkeer deels ontregeld raakte.

Permanent

In lijn met de gebruikelijke werkwijze van de ETA was de aanslag aangekondigd in een anoniem telefoontje, naar de Spaanse hulpdienst voor het wegverkeer. Later eiste een onbekend persoon in een gesprek met diezelfde organisatie namens de ETA de verantwoordelijkheid op.

De Spaanse regering twijfelt er niet aan dat de Baskische beweging ook daadwerkelijk achter de aanslag zit. De ETA kondigde afgelopen maart een 'permanent bestand' af.

Wantrouwen

Sindsdien pleegde de beweging geen noemenswaardige aanslagen meer in Spanje. Het wantrouwen bij de Spaanse bevolking is evenwel groot. Weinig Spanjaarden hebben er fiducie in dat de ETA werkelijk geïnteresseerd is in vrede, hoewel de regering tot dusver volhield dat in het geheim constructieve gesprekken plaatsvonden.

Zapatero, die zich vrijdag nog zeer optimistisch uitliet over de toekomst van het vredesproces, wil echter voorlopig niet meer praten met de ETA. "Ik heb besloten om alle initiatieven voor dialoog met de ETA op te schorten", aldus de socialistische regeringsleider. Hij riep de beweging op een "ondubbelzinnige wens" te tonen om het geweld af te zweren.

Niet gebroken

Batasuna, de politieke spreekbuis van de ETA, zei dat het vredesproces "niet gebroken" is na de aanslag van zaterdag. Een woordvoerder van de omstreden partij veroordeelde de aanval in Madrid echter niet. In de strijd voor een onafhankelijk Baskenland heeft de ETA sinds 1968 meer dan 850 mensen vermoord. De laatst dodelijke aanslag van de terroristische organisatie was in 2003.