DEN HAAG - De overheid heeft in Wassenaar een 'veilige villa' gekocht, waar de minister-president of andere bewindslieden tijdelijk met hun gezin hun toevlucht kunnen zoeken. Dat meldde het AD zaterdag op basis van een vertrouwelijke brief die directe omwonenden van de villa ontvingen van het ministerie van Justitie.

Volgens bronnen van de krant in Wassenaar heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding opdracht gegeven het pand te kopen, in te richten en te beveiligen.

Het huis is volgens het AD voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van beveiliging. Het is zo gesitueerd, dat de politie maar twee toegangswegen hoeft af te grendelen.

Een betrouwbare bron van het ANP heeft bevestigd dat de overheid zo'n 'veilige villa' heeft gekocht. De woning is niet bestemd voor de minister-president, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Als die zo'n onderkomen nodig heeft kan hij in Den Haag terecht in het Catshuis, de ambtswoning van de premier en het ontvangstcentrum van de Nederlandse regering.

Zalm

Vice-premier Gerrit Zalm (VVD) betreurt het dat informatie over de beveiliging van politici in de media terecht is gekomen. Zalm wil niet hardop bevestigen dat het huis is gekocht, omdat over de beveiliging van bewindslieden geen mededelingen worden gedaan. Hij zei op Radio 1 wel dat het goed is dat er een voorziening is voor bedreigde ministers. "Het is de algemene tendens dat risico's toenemen, ook voor ministers. We hebben een hoop bedreigde ministers gehad in de loop der tijd."

Het AD werd ingelicht over de villa nadat omwonenden een vertrouwelijke brief hadden ontvangen. De demissionair minister van Financiën zegt dat het verstandig is dat omwonenden vooraf worden ingelicht, om een herhaling van de situatie rond voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali te voorkomen. Zij moest haar beveiligde woning verlaten nadat omwonenden naar de rechter waren gestapt omdat zij zich onveilig voelden. Dat de brief dan bij de media terecht kan komen noemt Zalm 'het risico dat je neemt'.