AMSTERDAM - In een parkeergarage van de Madrileense luchthaven Barajas is zaterdagochtend een autobom ontploft. Vier mensen raakten lichtgewond door de explosie. Een persoon wordt nog vermist. Een hal van de luchthaven boven de parkeergarage werd beschadigd en moest worden ontruimd. De separatistische Baskische terreurbeweging ETA heeft de bomaanslag opgeëist.

Met de bomaanslag heeft de ETA een einde gemaakt aan een zelf afgekondigd bestand, aldus de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba. "Het is de ETA en de ETA en anders niet!", zei Pérez Rubalcaba.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft oppositieleider Mariano Rajoy op de hoogte gebracht van de verdenkingen die de politie tegen de Baskische separatisten van de ETA koestert. De regering was in dialoog met deze groepering die 22 maart een bestand afkondigde. Een reeks Spaanse kranten, gedrukt voor de aanslag, kopten zaterdag nog dat Zapatero optimistisch was over vredesoverleg.

De ontploffing bracht enkele verdiepingen van de parkeergarage van de Madrileense luchthaven Barajas naar beneden. Negentien mensen raakten gewond, van wie vier voor behandeling naar het ziekenhuis zijn gebracht. Reddingswerkers zoeken nog naar een man die naar de luchthaven was gegaan om een passagier op te pikken.

Als de man blijkt te zijn overleden, is hij het eerste dodelijke slachtoffer van een ETA-aanslag sinds 2003.

Tip

De politie zou bezig zijn geweest de explosieven in een bestelwagentje gecontroleerd tot ontploffing te brengen, volgens de website van de Spaanse krant El Mundo. De politie kreeg een tip uit Baskenland over de autobom.

Daar had een onbekende telefonisch voor de bom gewaarschuwd bij een speciale hulpdienst voor het wegverkeer, de DYA (Detente y Ayuda). Later stelde iemand in een tweede telefoontje naar de DYA dat de ETA de bom had geplaatst.

De Baskische, separatistische terreurbeweging ETA heeft de DYA eerder benut om aanslagen aan te kondigen. De ETA liet echter in maart weten van geweld af te zien om in contact te treden met de regering van premier Rodríguez Zapatero.

De explosie beschadigde ook Terminal 4 van de luchthaven. De hal vulde zich met rook, waardoor paniek uitbrak. Tal van reizigers werden opgevangen op het asfalt, zodat een deel van het vliegverkeer ontregeld raakte.

Terminal 4, die wordt gebruikt door de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia Airlines, is door de politie afgesloten. De andere drie terminals zijn nog operationeel. Volgens CNN zijn honderden reizigers geëvacueerd.

De ETA streeft sinds 1968 met geweld naar een zelfstandig Baskenland in het noordoosten van Spanje. De strijd heeft al circa 850 mensen het leven gekost.