AMSTERDAM - Het aantal vuurwerkslachtoffers neemt dit jaar naar verwachting met meer dan vijftig procent toe. Dat stelt Stichting Consument en Veiligheid zaterdag in De Telegraaf. De stichting vreest dat er meer en zwaardere gewonden vallen doordat dit jaar voor het eerst zwaarder vuurwerk wordt verkocht.

De nieuwe regelgeving van de Europese Unie staat dat toe. Vuurwerk mag daardoor in plaats van tweehonderd maximaal vijfhonderd gram kruit bevatten.

De laatste drie jaar ligt het aantal personen dat gewond is geraakt door vuurwerk tussen de zes- en zevenhonderd. Ook viel ieder jaar één dode. Bij de laatste vier jaarwisselingen van de vorige eeuw vielen steeds rond de 1200 gewonden.

Ervaring

Woordvoerder Cees Meijer van Stichting Consument en Veiligheid zegt in de krant dat de kans groot is 'dat we weer teruggaan naar de situatie van vijf of zes jaar geleden'. "Het probleem is dat nu veel onbekend zwaar vuurwerk op de markt is gekomen, waarmee mensen helemaal geen ervaring hebben", zegt Meijer. "Ze hebben geen idee hoe ze dat nu veilig moeten afsteken." De stichting verwacht dat ook de aard van de verwondingen ernstiger wordt.

De Raad Nederlandse Detailhandel, waarbij veel vuurwerkhandelaars zijn aangesloten, zegt in de krant dat het wel meevalt. "Politie en justitie hebben nog nooit zo veel illegaal vuurwerk in beslag genomen. En dat is toch vuurwerk waar altijd de meeste ongelukken mee gebeuren", zegt woordvoerder Pieter Walraven.

Vrijdag werd bekend dat dit jaar al 140 duizend kilo illegaal vuurwerk in beslag is genomen.