AMSTERDAM - Nederlanders zijn dit jaar positiever geworden over de toekomst. Bijna zestig procent ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Vorig jaar was dat ruim 45 procent. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van onderzoeksbureau Trendbox onder 2250 Nederlanders.

Vooral het vertrouwen in de economie is volgens de onderzoekers fors toegenomen. Iets meer dan de helft van de bevolking verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar verder aantrekt. Vorig jaar geloofde bijna 45 procent hierin. Mannen zijn hierin positiever dan vrouwen.

Financiële situatie

Het vertrouwen in de eigen financiële situatie is voor het eerst in zes jaar weer iets gegroeid tot 36 procent, maar de ondervraagden denken niet dat zij er op vooruit gaan. Zij verwachten wel dat zij er niet op achteruit gaan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de burgers volgend jaar verwacht dat er nieuwe Tweede Kamer verkiezingen worden gehouden. Iets meer dan veertig procent van de Nederlanders denkt dat er op basis van de uitkomst van de verkiezingen geen meerderheidskabinet gevormd kan worden.

Verdonk

Verder denkt de helft van de bevolking dat VVD-minister Rita Verdonk haar partij gaat verlaten. Bijna een kwart van de Nederlanders denkt dat koningin Beatrix volgend jaar aftreedt. Vorig jaar was dat nog twaalf procent.