CRAWFORD - De Amerikaanse president George Bush heeft zaterdag de executie van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein "een belangrijke mijlpaal" voor de opbouw van de democratie in Irak genoemd. Bush waarschuwde op zijn ranch in Crawford dat de voltrekking van het doodvonnis tegen Saddam niet het einde zal betekenen van het geweld in Irak.

"Dat Saddam zijn gerechte straf heeft gekregen, zal het geweld in Irak niet beëindigen. Maar het is een belangrijke mijlpaal voor Irak om een democratie te worden die kan regeren, kan standhouden en zichzelf kan verdedigen en die een bondgenoot kan zijn in de strijd tegen het terrorisme", zei Bush.

Rekenschap

De Iraakse oud-dictator Saddam Hussein heeft "rekenschap afgelegd" voor zijn misdaden tegen de menselijkheid. Dat heeft de Britse regering zaterdagochtend laten weten in een reactie op de voltrekking van het vonnis tegen Saddam.

Toekomst

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Irakezen opgeroepen de blik op de toekomst te richten en te werken aan verzoening en nationale eenheid. "Nu zou het doel meer dan ooit moeten zijn om terug te keren naar volledige autonomie en stabiliteit in Irak", verklaarde het ministerie. Parijs is een verklaard tegenstander van de doodstraf.

Offerfeest

Saudi-Arabië haalde zaterdag fel uit naar de terechtstelling van Saddam Hussein op de eerste dag van het islamitische offerfeest. De autoriteiten lieten bij monde van het staatspersbureau SPA weten "verbaasd en verbijsterd" te zijn.

De leiders van islamitische landen zouden "respect moeten tonen voor deze gezegende gebeurtenis, in plaats van het te verlagen", aldus Saudi-Arabië, één van de meest gezaghebbende landen in de soennitische wereld. De spreekbuis van het koningshuis bekritiseerde ook de "politisering" van het proces tegen Saddam.

Onmenselijke straf

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de voltrekking van het doodvonnis tegen de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein veroordeeld. HRW zei dat de geschiedenis hard zal oordelen over de rechtszaak tegen en executie van de verdreven heerser.

"Saddam Hussein was verantwoordelijk voor afschuwelijke, wijdverbreide schendingen van de mensenrechten. Maar deze daden, hoe genadeloos ook, kunnen niet rechtvaardigen dat hij is geëxecuteerd, een wrede en onmenselijke straf", zei HRW-directeur Richard Dicker.