BAGDAD - Het doodvonnis tegen Saddam Hussein is zaterdagochtend voltrokken. De Iraakse oud-dictator werd om 04.07 uur opgehangen. Dat heeft een van Saddams advocaten aan de Amerikaanse nieuwszender CNN bevestigd.

Bekijk video

Bekijk video laatste beelden Saddam

Bekijk video lijk


De Iraakse staatstelevisie toont beelden van Saddam in de strop

De ex-dictator werd in november veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid vanwege de moorden op 148 sjiitische mannen en jongens in Dujail in 1982. Het bloedbad volgde op een mislukte moordaanslag op Saddam.

Het doodvonnis werd dinsdag in hoger beroep bevestigd en moest volgens de Iraakse wet binnen een maand worden voltrokken.


In Amerika gevestigde Irakezen door het dolle heen in Michigan

Beelden verspreid

Iraakse en andere Arabische televisiezenders hebben zaterdagmorgen beelden verspreid waarop is te zien dat de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein naar de galg wordt geleid.

Gemaskerde agenten leiden Saddam Hussein in een niet nader aangeduid pand naar een galg en leggen de strop rond zijn nek. De NOS toonde de beelden op de Nederlandse televisie omstreeks 10.30 uur.


Activisten van de Pro-Indian Communist Party reageren met afschuw op de executie

Een bomaanslag op een vismarkt in Kufa, 160 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, heeft zaterdag aan zeventien mensen het leven gekost. De bom was verstopt in een minibus die op de markt stond. Onder de doden zijn drie vrouwen en vier kinderen, zei de directeur van een plaatselijk ziekenhuis. Hij zei dat ongeveer 26 mensen gewond zijn geraakt.

Het Amerikaanse leger maakte zaterdag bekend dat de afgelopen dagen nog eens vijf Amerikaanse militairen in Irak zijn gesneuveld en dat het dodental voor december daarmee op 108 komt, het hoogste maandelijkse verlies voor de Amerikanen in 2006. Volgens een telling van het persbureau AP staat het totale aantal gesneuvelde Amerikaanse militairen thans op 2.995.


Voormalige Iraakse dictator kreeg eerst een zwarte doek om zijn nek gebonden

Twee bondgenoten van Saddam Hussein zijn zaterdag niet tegelijkertijd met hem opgehangen. Iraakse functionarissen ontkennen eerdere berichten dat Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti en de vroegere president van het zogenoemde Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bander, eveneens zijn geëxecuteerd.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN wacht het tweetal direct na het offerfeest, dat woensdag eindigt, alsnog de strop.

Vastbesloten

De voormalige Iraakse president was in zijn laatste momenten "vastbesloten en moedig". Dat zei Mouaffak al-Roubai, een lid van de Regeringsraad die bij de executie aanwezig was.

"Saddam is kalm het schavot opgeklommen, hij was vastbesloten en moedig", zei Roubai tegen de Iraakse zender Iraqia. "Hij heeft niet geprobeerd zich te verzetten, heeft niets gevraagd. Hij had een Koran in zijn hand die hij aan iemand deed toekomen. Zijn handen waren gebonden toen hij werd opgehangen."

De Amerikaanse zender CNN haalde juist getuigen aan die zeiden dat de angst op Saddams gezicht te zien was voordat het doodvonnis werd voltrokken.


Arabieren in de Verenigde Arabische Emiraten volgen het nieuws rondom de executie van Saddam op de voet

Getuigen die aanwezig waren bij de ophanging van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein, dansten om zijn lichaam toen diens dood was vastgesteld. Dat meldde de Amerikaanse zender CNN op gezag van getuigenissen op de Iraakse staatstelevisie.

Bij de uitvoering van het doodvonnis zouden leden van het Iraakse kabinet aanwezig zijn geweest. Premier Nuri al-Maliki zou niet bij de executie zijn geweest.


Irakese soldaten vieren feest in Najaf, 160 kilometer ten zuiden van Baghdad

Begrafenis

Het lichaam van Saddam Hussein is met een Amerikaans militair vliegtuig overgebracht naar Tikrit. Dat heeft een van zijn advocaten verklaard. De zaterdagochtend opgehangen oud-dictator wordt volgens de jurist mogelijk zondag begraven in de provincie Salahaddin, waar hij is geboren.

Een hoge Iraakse regeringsfunctionaris heeft bevestigd dat het lichaam van Saddam Hussein is overgedragen aan de leider van de clan waartoe hij behoorde. Bronnen binnen de clan hadden eerder verklaard dat een lid onderweg was naar Bagdad om het lijk op te halen.

Saddam wordt begraven in de stad Ramadi, een bolwerk van soennitisch verzet tegen de door de Amerikanen gesteunde Iraakse regering. Dat heeft Saddams familie bekendgemaakt.

Bronnen binnen de clan van de vroegere tiran meldden eerder dat Saddam Hussein mogelijk in zijn geboortedorp Awja zou worden begraven, naast zijn zoons Uday en Qusay. Zij kwamen in 2004 om in Mosul tijdens gevechten met de Amerikaanse strijdkrachten.