WASHINGTON - De Amerikaanse strijdkrachten zijn van plan bij aanvang van het nieuwe jaar de troepenopbouw in het Golfgebied rond Irak fors op te voeren. Duizenden militairen, bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen zullen worden overgebracht, zo hebben zegslieden maandag in Washington bevestigd.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld ondertekende kort voor kerst een bevel voor de gefaseerde opbouw van de Amerikaanse troepen in dat gebied, met het oog op een mogelijke oorlog tegen Irak. "Het gaat gebeuren na nieuwjaar. Ik weet niet wanneer precies en het gaat ook niet allemaal tegelijk", aldus een woordvoerder.

De luchtmacht bevestigde dat er F15-gevechtsvliegtuigen, B1-bommenwerpers, verkennings- en reddingseenheden naar de Golf zullen gaan. De marine heeft twee vliegdekschepen met ondersteunende eenheden opgedragen zich gereed te maken voor vertrek op korte termijn.

De Derde Infanterie Divisie gelegerd in Fort Stewart in Georgia zal waarschijnlijk twee gemechaniseerde brigades sturen ter aanvulling van de reeds in Koeweit gelegerde brigade.

Volgens een zegsman gaan er in eerste instantie minder troepen naar de Golf dan de 50.000 militairen waarover de Amerikaanse media al enige tijd speculeren. Op dit moment zijn er 62.000 Amerikaanse soldaten in het gebied aanwezig, waaronder 12.000 in Koeweit.