AMSTERDAM - Saddam Hussein wordt voor zaterdagmorgen 6.00 uur (4.00 uur Nederlandse tijd) opgehangen. Dat heeft een adviseur van de Iraakse premier Nouri al-Maliki vrijdagavond gezegd. Het tijdstip voor de executie zou vrijdagavond door de Amerikanen en Irakezen zijn overeengekomen.

De Amerikanen zullen Saddam kort voor de executie aan de Irakezen overdragen, aldus de adviseur van de premier. Tegelijk met Saddam zullen zijn halfbroer Barzan Ibrahim en Awad Hamed al-Bandar, de vroegere opperrechter van het Revolutionaire Hof, worden opgehangen.

Eerder vrijdag had rechter Munir Haddad al gezegd dat Saddam uiterlijk zaterdag geëxecuteerd zou worden. "Alle voorbereidingen zijn getroffen", zei Munir, een van de rechters die het doodvonnis voor de Iraakse oud-dictator in hoger beroep bevestigde.

Verklaring

Saddams advocaten gaven een verklaring uit waarin ze "iedereen" opriepen "alles te doen om deze oneerlijke executie te voorkomen." In de verklaring stond ook dat Saddam reeds door de Amerikanen was overgedragen aan de Iraakse autoriteiten, maar dat werd zowel van Amerikaanse als van Iraakse zijde ontkend.

Een hoge vertegenwoordiger van de Iraakse overheid zei dat is afgesproken dat Saddam pas enkele minuten voor hij wordt opgehangen aan de Irakezen wordt overgedragen. Een lid van Saddams advocatenteam, Najeeb al-Nauimi, zei later dat de Amerikanen Saddam blijven bewaken om te voorkomen dat hij voor zijn executie wordt vernederd en dat zijn lichaam wordt verminkt.

"De Amerikanen willen dat hij respectvol wordt opgehangen", aldus Al-Nauimi. Als Saddam openlijk wordt vernederd of als zijn lichaam wordt verminkt zouden de Amerikanen de schuld krijgen en kan er een opstand uitbreken, zei hij.

Doodvonnis

De Iraakse premier Nouri al-Maliki tekende vrijdag Saddams doodvonnis en alle benodigde papieren, waaronder een zogenoemde rode kaart, een door Saddam zelf ingevoerd executiebevel, werden in orde gemaakt. Mensen die de executie mogen bijwonen verzamelden zich voor ze naar de plek waar Saddam wordt opgehangen zouden gaan in de zwaarbewaakte Groene Zone in Bagdad.

Onder degenen die getuige zullen zijn van de executie bevinden zich een islamitische geestelijke, leden van parlement en regering en nabestaanden van slachtoffers van Saddams regime, zo werd gezegd. Het is niet duidelijk waar Saddam zal worden opgehangen.

Wreedheden

De Iraakse televisie zond nog eens beelden uit van wreedheden die onder Saddam zijn begaan. Onder andere was te zien hoe mannen in uniform een bom bij de borst van een jonge Irakees plaatsen en hem opblazen en hoe mannen met handboeien om van een hoog gebouw worden gegooid.

Saddam, die in december 2003 door Amerikaanse militairen werd opgepakt, verbleef tot vrijdag in de Amerikaanse militaire gevangenis Camp Cropper in Bagdad. Hij is ter dood veroordeeld voor de moord op 148 mensen uit Dujail die in 1982 werden gearresteerd nadat in die sjiitische stad een aanslag op hem was gepleegd. Een rechtbank wees dinsdag zijn hoger beroep af.

Donderdag kreeg Saddam bezoek van zijn twee halfbroers, zei advocaat Badee Izzat Aref. Saddam had daar zelf om gevraagd en hij heeft zijn persoonlijke eigendommen aan hen overhandigd, zei Aref. Volgens een topambtenaar van het ministerie van defensie overhandigde Saddam een van zijn halfbroers ook zijn testament. Een woordvoerder van het tribunaal dat hem veroordeelde, ontkende echter dat Saddam bezoek had gehad van zijn familie.

Al-Maliki zei vrijdag dat degenen die bezwaar maken tegen de executie van Saddam de nagedachtenis van zijn slachtoffers onrecht doen. "Ons respect voor de mensenrechten eist van ons dat we hem executeren en er zal geen herziening of uitstel zijn van het voltrekken van het vonnis", aldus Al-Maliki. "Niets en niemand kan het vonnis tenietdoen."

Uitstel

Saddams advocaten stapten vrijdag naar een Amerikaanse rechtbank, die ze vroegen de executie van hun cliënt op te schorten en te verhinderen dat hij door de VS wordt overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. De advocaten hebben hun verzoek onderbouwd met het argument dat in Washington een civiele rechtszaak tegen Saddam loopt en dat zijn rechten als verdachte in die zaak als hij wordt geëxecuteerd geschonden zouden worden.

"Om die rechten te beschermen vraagt verdachte Saddam Hussein deze rechtbank zijn executie tot nader order op te schorten", schrijft advocaat Nicholas Gilman.

Rode kaart

De gevallen Iraakse dictator Saddam Hussein krijgt direct voorafgaand aan zijn ophanging een rode kaart te zien, zoals ook de slachtoffers van zijn regime een rode kaart kregen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN op gezag van Iraakse functionarissen.

Mensen die tijdens het bewind van Saddam werden geëxecuteerd kregen enkele momenten voor hun dood een rode kaart, getekend door de minister van Justitie. De oud-dictator zou zo in de laatste momenten van zijn leven in de schoenen van zijn eigen slachtoffers komen te staan, meldde CNN.