AMSTERDAM - Zeven politieagenten uit de stad New Orleans zijn aangeklaagd voor moord en poging tot moord tijdens de chaotische periode vlak nadat orkaan Katrina had toegeslagen. De schietpartij op een brug, waarbij twee mannen omkwamen en vier gewonden vielen, werd een symbool van de anarchie die ruim een jaar geleden in de stad heerste.

Een van de dodelijke slachtoffers was een mentaal gehandicapte die volgens de lijkschouwer zeven keer werd geraakt - vijf keer in de rug.

Het is ontoelaatbaar dat agenten burgers doodschieten zonder rechtvaardiging, alsof ze aan hondsdolheid lijdende honden zijn, zei openbaar aanklager Eddie Jordan. De politie vindt dat het OM de feiten verkeerd weergeeft en de agenten zelf claimen onschuldig te zijn.

Ze gingen naar eigen zeggen naar de brug in de overtuiging dat twee agenten daar gewond waren geraakt en schoten pas toen de mentaal gehandicapte zich naar hen toedraaide en zijn hand naar zijn broeksband bracht.

Versies

Er doen allerlei versies de ronde over wat er precies is gebeurd op de brug. Volgens een politierapport begonnen vier mensen op de agenten te schieten, waarop die terugschoten en de twee mannen doodden. De broer van de gehandicapte man zei dat tieners begonnen te schieten toen hij en zijn broer de brug overstaken. Terwijl de broers vluchtten opende ook een andere groep mannen het vuur.