SEOUL - De twee inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben dinsdag Noord-Korea verlaten. Ze zijn per vliegtuig aangekomen in Peking. Noord-Korea had de VN-inspecteurs vrijdag opgedragen het land te verlaten.

De inspecteurs hielden toezicht op de in 1994 buiten werking gestelde nucleaire installaties van het land. De regering in Pyongyang vindt dat aan het werk van de inspecteurs automatisch een einde is gekomen na het besluit van Noord-Korea om de kernreactor in Yongbyon weer in werking te stellen.

De installaties werden buiten werking gesteld nadat Noord-Korea een akkoord had gesloten met de Verenigde Staten. Pyongyang zou afzien van zijn nucleaire ambities. In ruil daarvoor zou Washington helpen bij de bouw van kerncentrales voor vreedzame doeleinden en in de tussentijd energie leveren.

Plutonium

Noord-Korea beschuldigt de VS ervan het akkoord niet na te leven. Daarom wil het communistische bewind de kernreactor weer opstarten. In Yongbyon kan plutonium voor atoombommen worden gemaakt. Deskundigen zijn het erover oneens hoe snel het totalitaire bewind in Pyongyang een atoombom zou kunnen maken, als het dat zou willen.

De inspecteurs, een Chinese vrouw en een man uit Libië, wilden geen commentaar geven op hun vertrek. "We moeten eerst contact opnemen met het hoofdkwartier", aldus de Libiër. Hij vertrekt waarschijnlijk later op de dag naar Wenen.