AMSTERDAM - Vanaf volgend jaar worden meer trajectcontroles uitgevoerd op provinciale wegen. Dat meldt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) vrijdag. Het initiatief is een gevolg van een geslaagde proef op de Zeelandbrug.

Sinds twee maanden wordt op de provinciale weg N256 op snelheid gecontroleerd met digitale camera's die ook de gemiddelde snelheid meten. Over een afstand van negen kilometer zijn portalen met camera's geplaatst die aan elkaar zijn gekoppeld, waardoor het mogelijk is puntmetingen of trajectmetingen uit te voeren.

Bij de trajectcontroles die nu op snelwegen worden uitgevoerd, kan de apparatuur in tegenstelling tot die op de provinciale wegen niet ook voor puntmetingen worden gebruikt.

Ongelukken

Het percentage overtredingen op de Zeelandbrug is in de proefperiode gedaald van ruim twintig naar één à twee procent, meldt het BVOM. Bovendien hebben zich op de weg geen ongelukken voorgedaan sinds de invoering van de controle.

Justitie wil nu op vijf à tien plaatsen soortgelijke controles gaan uitvoeren. Het BVOM wil op die manier het aantal overtredingen en verkeersongelukken terugdringen. Het is nog onbekend waar de camera's worden geplaatst.