AMSTERDAM - Het belastingvoordeel voor de investeerders in de afgeblazen film Ocean Warrior lijkt veilig gesteld. Dat heeft een woordvoerder van de investeerders dinsdagavond gezegd. De commanditaire vennootschap (cv) van de film wordt woensdag geliquideerd. Dit moet voor 1 januari 2003 gebeuren, omdat de gedupeerde investeerders anders geen belastingvoordeel meer zouden kunnen krijgen.

Het belastingvoordeel is de enige financiële compensatie die de investeerders van de failliet verklaarde film krijgen. Ruim 2200 particulieren investeerden twee jaar geleden in de ruim 40 miljoen euro kostende biografie over Greenpeace-oprichter Paul Watson.

Mede doordat filmproducent Bous de Jong geen Amerikaanse investeerders voor het project kon vinden, werd de bv Ocean Warrior, het productiebedrijf van de gelijknamige film, in juli 2001 failliet verklaard. De investeerders waren hiermee hun inleg, die varieerde tussen de 10.000 en 50.000 euro per persoon, kwijt.

50 to 75 procent

Via een belastingtechnische maatregel konden zij tussen de 50 en procent van hun inleg 'terugverdienen' door belastingvoordeel dat met de investering gepaard ging. Om dit belastingvoordeel veilig te stellen moet de cv waarin de investeerders geld hebben gestort, voor 1 januari worden opgeheven. Dit kon alleen door de rechten van de film, het enige kapitaalwaardige onderdeel dat de cv nog heeft, te verkopen.

De rechten van de film worden voorlopig in beheer gegeven bij de bv Ocean Warrior, zodat de cv in elk geval woensdag geliquideerd kan worden. Het productiebedrijf probeert de rechten binnen afzienbare tijd door te verkopen aan een producent die de film wellicht nog kan gaan maken.

Bous de Jong heeft dinsdagavond op een spoedvergadering aangegeven de rechten van de film zelf te willen kopen. Ook een Amerikaanse producent heeft inmiddels interesse getoond in de filmrechten. Met de verkoop van de rechten is een bedrag gemoeid van 2 tot 3,7 miljoen euro.