RIJSWIJK - Het treinverkeer in Nederland is woensdag voor de tweede achtereenvolgende dag gehinderd door problemen. De vertragingen leidden dit keer echter niet tot chaotische taferelen zoals bij de onverwachte NS-stakingen eerder dit jaar. In de loop van de dag waren de problemen zo goed als opgelost en kwam het treinverkeer weer langzaam op gang.

Bekijk video

Op het traject tussen Amsterdam Centraal Station en Utrecht was het treinverkeer nog beperkt vanwege de treinbotsing een dag eerder. Pas in de middag lukte het om weer vier treinen per uur te laten rijden. De NS verwachtte dat de vertraging, die rond half zeven 's avonds nog een uur was, de rest van de avond zou aanhouden. NS gaat er vanuit dat donderdag de treinen weer volgens het spoorboekje rijden.

Blikseminslag

Aan het einde van de ochtend ontstonden nieuwe problemen in het treinverkeer door een blikseminslag op het traject Amsterdam-Hilversum ter hoogte van Weesp. Daardoor viel het beveiligingssysteem voor de seinen en wissels uit. In de loop van de middag werd ook hier het treinverkeer weer langzaamaan hervat. Reizigers werden nog wel gewaarschuwd voor vertragingen en uitval van treinen.

Op Amsterdam Centraal bleef het woensdagochtend betrekkelijk rustig. Veel reizigers leken het advies van de NS te hebben opgevolgd en hadden voor alternatief vervoer gezorgd. Ook in de hal van het Centraal Station in Utrecht viel de drukte mee. Af en toe was er een stormloop op de enkele treinen die vertrokken. Reizigersorganisatie Rover

"Het is de NS goed gelukt de reizigers te informeren. Je kunt het beter eerlijk zeggen dan ze in het ongewisse laten", aldus een woordvoerder. Volgens hem is zelfs het NS-kantoorpersoneel ingezet om de reizigers te informeren. "Ik zag gisteren een van de hoogste NS-directeuren in een geel jasje mensen naar de bussen leiden. Dat vind ik klasse."

Kwaliteit onder de maat

De belangenvereniging is daarentegen niet te spreken over de kwaliteit van het treinverkeer. Vooral in de zogeheten bijsturing, het regelen van materieel en personeel, zijn nogal wat problemen. Volgens de woordvoerder moet daar kritisch naar worden gekeken, zodat in de toekomst niet meer onnodig treinen uitvallen.

Rover wil dan ook een noodplan eisen bij Locov, het landelijk overlegorgaan tussen NS Reizigers, het ministerie van VWS en consumentenorganisaties. Ook moet volgens de woordvoerder de railinfrastructuur onder de loep worden genomen. "Er gaat steeds meer stuk. Dat kan zo niet verder. Er moet kritisch worden gekeken of de organisatie van railinfrabeheer goed is en of ze voldoende middelen heeft."

De problemen in het treinverkeer begonnen dinsdag door een aantal aanrijdingen en storingen. Bij Rheden botste een sneltrein op een railvoertuig. In Amsterdam ontspoorden enkele wagons van een kalktrein toen deze iets ten oosten van het Centraal Station in botsing kwam met een lege personentrein. Een derde aanrijding vond dinsdagmiddag plaats tussen Den Dolder en Bilthoven.

Drukkere wegen

Volgens het Traffic Information Center (TIC) was het woensdagmiddag drukker op de snelwegen dan anders. In tegenstelling tot de ochtendspits, stonden er in de omgeving van Utrecht en Amsterdam meer en langere files.

Over de schuldvraag van de spoorellende op dinsdag kan Railinfrabeheer nog geen antwoord geven zolang het onderzoek loopt.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer

/DOSSIERDe NS