DEN HAAG - Samir A. heeft zijn hongerstaking beëindigd. Ook neemt hij zijn medicijnen weer. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdag desgevraagd bevestigd.

A. was sinds vorige week dinsdag in hongerstaking, uit protest tegen het feit dat op zijn afdeling van de gevangenis in Vught ook vrouwen verblijven. Om uit de ontstane situatie te geraken, is A. overgeplaatst van de terroristenafdeling naar de landelijke afzonderingsafdeling, aldus de woordvoerder.

Het is niet bekend hoe lang A. op de afzonderingsafdeling zal verblijven. Het regime op de terroristenafdeling blijft ongewijzigd, aldus de woordvoerder.

Grote spanningen

A.'s advocaat Victor Koppe zei eerder dat het verblijf op een gemengde afdeling tegen de islamitische geloofsovertuiging van A. indruist. Het verblijf van twee vrouwen op de afdeling leidde volgens de raadsman tot grote spanningen. De gezondheid van A. ging volgens Koppe snel achteruit.

A. lijdt aan een ingewandenziekte, die medicijngebruik noodzakelijk maken. Vrijdagmiddag was Koppe niet bereikbaar voor commentaar.

Sinds zondag is ook een tweede gedetineerde op de terroristenafdeling in hongerstaking. Het gaat om Ismail A., die is veroordeeld in de zaak rond de Hofstadgroep.

Laakkwartier

A. was een van de twee mannen die op 10 november 2004 werden gearresteerd in een woning in het Haagse Laakkwartier, na een beleg van een dag. A. en medeveroordeelde Jason W. verwondden daarbij leden van een arrestatieteam door een handgranaat naar hen te gooien. Volgens Ismail A.'s advocaat Ronald van der Horst duurt A.'s hongerstaking nog steeds voort.

Samir A. werd op 1 december veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens het voorbereiden van een terroristische aanslagen. In een eerdere, vergelijkbare zaak werd A. vrijgesproken.