ROME - De Italiaanse vulkaan Stromboli is nog niet tot rust gekomen. Zes mensen raakten maandag gewond nadat hoge golven, veroorzaakt door in zee vallend gesteente, enkele huizen overspoelden en scheepjes van hun ankerkabels losrukten, zo berichtte het persbureau ANSA.

Reddingswerkers zagen vanuit een helikopter hoe een van de hellingen van de 900 meter hoge vulkaan losbrak en in zee viel. Daardoor ontstond een twintig meter hoge vloedgolf die het dorpje Ginostra trof. De golf trof ook de eilanden Paparea en Lipari, maar richtte daar geen schade aan.

Bij toeristen en inwoners op Stromboli brak paniek uit. De autoriteiten hebben opdracht gegeven het eiland, waar slechts enkele tientallen mensen leven, te evacueren. Daarvoor zullen helikopters worden ingezet.

De vulkaan op het gelijknamige eilandje Stromboli kwam zaterdagavond tot uitbarsting. Grote lavastromen vanuit een op ongeveer 700 meter hoogte gelegen krater liepen van het eilandje in zee. Na de ongeveer een dag durende uitbarsting keerde de relatieve rust terug. Het ging om de heftigste uitbarsting sinds 1985.

De Stromboli is net als de Etna op Sicilië een vulkaan die continu actief is. Dit voorjaar kwam een Duitse toeriste om het leven op Stromboli toen zij werd getroffen door een brok gestolde lava.