DE BILT - December 2006 eindigt met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 6,3 graden in De Bilt op de vierde plaats van zachtste laatste maanden van het jaar sinds 1901. Het langjarig gemiddelde is 4 graden.

Wat betreft neerslag en zon was het een doorsnee-december. Dit blijkt vrijdag uit cijfers van het KNMI.

Vooral in het noorden was het 'warm', hoewel de hoogste temperatuur werd gemeten in het zuiden van het land. Het werd op 5 december 16 graden in het midden-Limburgse Ell. Op 10 december vroor het dit seizoen voor het eerst in De Bilt. Sinds 1901 kwam de vorst alleen in 1970 (11 december) en 2000 (17 december) later. De Bilt telde in totaal vijf vorstdagen, tegen twaalf normaal.

Zon

December begon instabiel met depressies en dat bleef de hele eerste helft zo. De tweede helft was het rustig, droog en vooral somber. Negen dagen lang, van 20 tot en met 28 december, was de zon in delen van het land helemaal niet te zien. Het totaal aantal uren zon komt iets boven het gemiddelde van 43 uit.

De temperatuur was sinds september vrijwel constant hoger dan gemiddeld, maar werd in de tweede helft van de maand 'bijna' normaal. Het staartje is weer zacht, winderig en nat. Tot en met donderdag de 28e viel er gemiddeld 69 mm neerslag. Daar komt de komende dagen nog wat bij, waardoor het totaal in de buurt komt van het langjarige gemiddelde van 79 mm.

Waaien

De jaarwisseling verloopt waarschijnlijk ook nat, in ieder geval waait het flink, zei een meteoroloog van het KNMI vrijdag. Als het weer verloopt zoals de vooruitzichten laten zien, zijn er in de nacht van oud op nieuw perioden met regen door een lagedrukgebied boven de Noordzee.

Tegen de ochtend wordt het droog. Het is onstuimig met harde wind boven land en krachtige wind in open gebieden. De vervuiling door het vuurwerk zal daardoor vooral op de grond merkbaar zijn, het vuil in de lucht verwaait snel.