WASHINGTON/BAGDAD - De Iraakse ex-dictator Saddam Hussein wordt niet voor 26 januari geëxecuteerd. Dit heeft het Iraakse ministerie van Justitie vrijdag laten weten. Een hoge ambtenaar ontkende dat Saddam Hussein al in handen is van de Iraakse autoriteiten.

Een van de advocaten van Saddam Hussein zei vrijdag dat zijn cliënt door de Amerikanen is overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. De Amerikanen hebben volgens een andere betrokkene aan advocaten gevraagd de persoonlijke bezittingen van Saddam Hussein en van Barzan al-Tikriti op te halen. Al-Tikriti is een halfbroer van Saddam Hussein en is ook ter dood veroordeeld.

Massamoord

Saddam Hussein werd eind 2003, ongeveer driekwart jaar na de Amerikaanse aanval op Irak, ten noorden van Bagdad opgepakt door de Amerikanen. Hij wordt sindsdien bij Bagdad vastgehouden door Amerikaanse militairen en hij wordt berecht door een speciaal Iraaks tribunaal. Dat heeft hem 5 november ter dood veroordeeld wegens een massamoord in het sjiitische plaatsje Dujail in 1982.

Amerikaanse functionarissen suggereerden donderdag dat Saddam Hussein waarschijnlijk al binnen enkele dagen zou worden geëxecuteerd. Iraakse leiders zouden het Witte huis hebben laten weten dat ze de ex-dictator zaterdag willen ophangen, zo berichtte The New York Times vrijdag.

Pers

Een Iraakse regeringsadviseur, Mowaffak al-Rubaie, zei dat de Iraakse autoriteiten beslist niet van te voren melden wanneer de executie is en dat daar geen pers bij wordt toegelaten.

Een topman bij het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken, generaal Abdul Karim Khalaf, zei vrijdag dat belangrijke veiligheidsmaatregelen worden genomen vanwege de executie. "De executie van die moordenaar wordt een belangrijk evenement en wij nemen de daarvoor geëigende maatregelen," aldus de generaal.

Afscheid

Saddam heeft afscheid genomen van twee halfbroers die hem bezochten in de gevangenis. "Hij is in een uitstekend humeur en bereidt zich duidelijk voor", aldus raadsman Badie Aref. "Hij heeft ze verteld dat hij gelukkig is dat hij zijn dood door zijn vijanden tegemoet ziet en een martelaar wordt, en niet in de gevangenis hoeft te zuchten."

De halfbroers van Saddam, Watban en Sabawi al-Tikriti, worden eveneens vastgehouden op de Amerikaanse basis Camp Cropper bij Bagdad. "Hij heeft ze brieven gegeven voor zijn familie."

Volgens raadsman Dulaimi van Saddam is het niet waarschijnlijk dat de veroordeelde familieleden uitnodigt om zijn executie bij te wonen.