AMSTERDAM - Dienstweigeraar Jacob L. is vrijdag veroordeeld tot twee maanden celstraf door de rechtbank in Arnhem. De 24-jarige L. weigerde naar Afghanistan af te reizen, omdat hij bang was dat zijn uitzending het einde van de relatie met zijn vriendin zou betekenen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechtbank heeft de uitspraak tegen de andere dienstweigeraar, de 22-jarige Richard F, uitgesteld. Drie dagen voor de zitting bleek uit een medisch rapport dat de man ongeschikt is voor het verder vervullen van zijn militaire plicht. De rechtbank wil op basis daarvan eerst weten of hij ten tijde van zijn dienstweigering al ongeschikt was.

F. zou door een eerdere missie in Irak gebukt gaan onder een posttraumatisch stresssyndroom en kampen met andere psychische problemen. Het OM heeft vier maanden cel geëist.

Stresssyndroom

In september ging een andere dienstweigeraar, de 21-jarige Jethro W., nog vrijuit. Zijn weigering van militaire dienst en het niet opvolgen van bevelen was volgens de rechtbank weliswaar strafbaar, maar hij kreeg geen straf opgelegd. De rechtbank oordeelde dat hij aan een posttraumatisch stresssyndroom leed door een eerdere uitzending naar Afghanistan.

Omdat hij bovendien zijn baan kwijt is en de zaak veel media-aandacht kreeg, werd hij ontslagen van rechtsvervolging. Tegen hem was vier maanden celstraf geëist.