AMSTERDAM - Amsterdam als nieuwe hofstad: dat is de wens van de VVD. De statenfractie van Noord-Holland gaat zich inspannen om enkele ministeries vanuit Den Haag naar de hoofdstad over te hevelen.

De rijksoverheid is oververtegenwoordigd in Den Haag, vindt de VVD. En dat brengt volgens de liberalen grote problemen met zich mee: elke dag files en stampvolle treinen.

"Door enkele ministeries te verplaatsen, wordt voorkomen dat treinen 's ochtends worden overspoeld met ambtenaren die zich als lemmingen richting Den Haag begeven", aldus initiatiefnemer A. Hooijmaijers. Amsterdam heeft volgens hem die verkeersproblemen niet. De VVD'er vindt dat de hoofdstad goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Aan ruimte is geen gebrek. In Amsterdam staat een groot deel van de kantoorruimte leeg, en die kan volgens de VVD gemakkelijk gevuld worden met ambtenaren. Hooijmaijers heeft zijn oog laten vallen op de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Die gaan de komende jaren toch verhuizen. Zoals het er nu naar uitziet, gebeurt dat nog binnen Den Haag.