CRAWFORD/BAGDAD - Het Witte Huis verwacht dat de verdreven Iraakse dictator Saddam Hussein mogelijk al zaterdag zal worden opgehangen. Dat heeft een hoge functionaris donderdag gezegd.

De functionaris baseerde zich op informatie van de Amerikaanse autoriteiten in Bagdad. "Ik heb gehoord dat het waarschijnlijk nog een paar dagen duurt."

Iraakse functionarissen ontkenden donderdag juist dat de ex-dictator binnen een maand zal hangen, zoals de Iraakse wet voorschrijft. Volgens hen kan dat alleen als de Iraakse president een decreet uitvaardigt waarin wordt opgedragen tot de onmiddellijke executie. De kans daarop zou klein zijn.

Saddam heeft donderdag een ontmoeting gehad met zijn halfbroers Watban en Sabawi, die eveneens in handen van de Amerikanen zijn. Volgens zijn advocaat heeft Saddam brieven meegegeven voor zijn familieleden. "Hij is zichzelf aan het voorbereiden", verwees de advocaat naar de executie.

Overgedragen

Saddam Hussein is inmiddels overgedragen aan de Iraakse autoriteiten, vertelde een van zijn advocaten. Hij werd door de Amerikanen bij Bagdad vastgehouden en berecht door een speciaal Iraaks tribunaal.