BRUSSEL - De overvloedige regenval zorgt maandag in diverse plaatsen in Vlaanderen voor overlast. Het waterpeil van het riviertje de Dender is gevaarlijk opgelopen. In een deelgemeente van Geraardsbergen begaf een dijk van een plaatselijke beek het. De brandweer bracht zandzakken aan om woningen te beschermen.

Ook andere gemeenten in de buurt, en in andere provincies, kampten met ondergelopen straten en kelders. De brandweer vermoedt dat de Dender in de loop van maandagmiddag langzaam gaat zakken. In Londerzeel ten noorden van Brussel was de situatie echter zo ernstig dat het verkeer wordt omgeleid.

De burgemeester heeft het rampenplan uit de kast gehaald en coördineert de hulpwerkzaamheden. In het naburige Meise zijn ongeveer twintig straten ondergelopen. In veel huizen staat de kelder onder water. De fietsenwerkplaats van vijfvoudig tourwinnaar Eddy Merckx in het gehucht Westrode is ook overstroomd.

Door het hoge peil van de Dender kon de brandweer in Aalst ook niet op zoek naar een 61-jarige vrouw die zondagavond laat om onduidelijke reden in het water viel. Haar man dook haar nog achterna, maar door de sterke stroming verdween zij in een duiker.

De echtgenoot werd in shocktoestand in een ziekenhuis opgenomen. In en om Gent is de situatie stabiel. In het plaatsje Drongen zijn weilanden overspoeld, doordat de Leie buiten haar oevers is getreden. Huizen worden met zandzakken beschermd. Het water van de Schelde dreigt een gevaarlijk peil te bereiken. Op last van de brandweer worden kritieke punten met zandzakken versterkt.