LEEUWARDEN - Bepaalde soorten vuurwerk zijn eerder dan vorig jaar uitverkocht. Die indruk heeft secretaris J. Tinga van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland (BCN).

"Meer winkeliers dan voorheen zijn aan het rondbellen waar nog voorraad ligt", aldus Tinga maandag. Volgens hem is er vooral een tekort aan knalvuurwerk en duurdere pakketten. Hij heeft nog geen cijfers, maar vermoedt dat vooral oostelijke winkels lege schappen hebben, omdat daar traditioneel meer knalvuurwerk wordt verkocht.

Dit jaar komt er ongeveer 5 procent minder vuurwerk op de markt. Dit komt door strengere controles van de politie en een brand op een containerschip voor de kust van Sri Lanka dat vuurwerk naar Nederland vervoerde. Daarbij ging 800 ton verloren.

Zaterdag is de verkoop van vuurwerk begonnen. Ondanks het geringere aanbod, verwacht de branchevereniging dat Nederlanders meer geld uitgeven aan vuurwerk dan vorig jaar. Dit komt vooral omdat consumenten duurdere pakketten kopen. De vereniging zegt te rekenen op een omzet van ongeveer 50 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog 45 miljoen euro.

Illegaal vuurwerk

Vorig jaar waren Nederlanders terughoudend als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede. Een jaar eerder hielden ze zich ook rustig. Toen stonden de uitbundige uitgaven voor de millenniumwisseling nog in het geheugen gegrift.

Dit jaar is al meer dan 131.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen het nog 80.000 kilo betrof. Dat meldde het Openbaar Ministerie maandag.