AMSTERDAM - De Baath Partij, de groepering die het voor het zeggen had tijdens de regeerperiode van Saddam Hussein, heeft laten weten dat de executie van de gewezen Iraakse dictator ernstige consequenties zal hebben. Dit meldt CNN donderdag.

De executie zou latere onderhandelingen tussen de Baath Partij en de Verenigde Staten onmogelijk maken. Ook zou het executeren van Hussein "een gevaarlijke rode lijn zijn die Bush en de zijnen niet moeten passeren."

Definitief

Het Iraakse hof van beroep heeft inmiddels het doodvonnis van Saddam bevestigd. Omdat het zeer waarschijnlijk niet meer door president Jalal Talabani hoeft te worden bekrachtigd, is het vonnis daarmee definitief.

Saddam werd op 5 november tot de strop veroordeeld voor de massamoord op 148 inwoners van het sjiitische plaatsje Dujail in 1982, na een mislukte aanslag op zijn leven.

Volgens een ingewijde bron blijft Saddam vastzitten in een Amerikaanse militaire gevangenis tot de dag van zijn executie. Op die dag wordt hij aan de Iraakse autoriteiten overgedragen.

Reactie advocaat

De leider van het advocatenteam van Saddam Hussein, Khalil al-Dulaim, roept de internationale gemeenschap op om Saddam niet uit te leveren aan Irak. Dit zou in strijd zijn met internationale verdragen. Deze verbieden de uitlevering van krijgsgevangenen aan diens vijand.

"Ik doe een dringend beroep op alle internationale en juridische organisaties, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Arabische Liga en alle wereldleiders om snel te voorkomen dat de Amerikaanse regering de president aan de Iraakse autoriteiten overdraagt", aldus Al-Dulaimi.