HAARLEM - De 41-jarige M.R. uit het Duitse Emmerich die in juni op de snelweg A4 in Haarlemmermeer een 19-jarige vrouw uit Rotterdam doodreed, wordt voor maximaal één jaar in een psychiatrische inrichting opgenomen. De rechtbank in Haarlem heeft de man maandag van alle rechtsvervolging ontslagen.

R. reed met zeer hoge snelheid zigzaggend over de A4. Hij veroorzaakte al een paar maal bijna een ongeluk, maar ter hoogte van het knooppunt Burgerveen ging het goed mis. De man probeerde op de middelste rijbaan tussen een bestelbusje en een personenauto door te rijden, maar kwam met beide in botsing. De 19-jarige vrouw uit Rotterdam die in de personenauto zat, overleefde het ongeluk niet.

Gedragsdeskundigen hebben vastgesteld dat het ongeval de automobilist niet kan worden aangerekend, omdat hij psychotisch was. Tijdens zijn proces zei de man dat hij via de display van zijn autoradio berichten doorkreeg hoe hij moest rijden. Van het ongeluk zei hij zich niets meer te kunnen herinneren.

De Duitser was in overspannen toestand van huis vertrokken, omdat zijn vrouw had aangekondigd van hem te willen scheiden. Na een eerder verbroken huwelijk raakte de man ook al in een psychose.