RIJSWIJK - Meer dan de helft van de Nederlanders wil in het komende jaar kilo's kwijt raken en werken aan een betere conditie. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Motivaction naar de goede voornemens van de bevolking voor het komende jaar.

Bekijk video

Het Convenant Overgewicht, waarin overheden en maatschappelijke organisaties de strijd met overgewicht aangaan, liet het onderzoek uitvoeren. Hoewel meer dan 50 procent in het nieuwe jaar beter op zijn gezondheid wil letten, zegt 60 procent van de ondervraagden voldoende te bewegen.

Snoepen

Als grootste belemmering bij het afvallen noemen vier van de vijf ondervraagden dat ze vaak iets eten wat ze lekker vinden. Ook vindt ruim de helft van de ondervraagden gezonde producten te duur en zegt een derde te gaan snoepen als men zich slecht voelt.

Een meerderheid van de ondervraagden ziet niets in medicijnen en dieetproducten als hulpmiddel om gewicht te verliezen.

Ouders

Om gewichtsproblemen op jonge leeftijd aan te pakken, denkt 56 procent dat een belangrijke rol voor ouders is weggelegd. Reclames voor ongezonde producten ziet men niet als een oorzaak voor overgewicht.

Een kwart van de Nederlanders vindt dat gezonde producten goedkoper moeten worden. Ruim 30 procent wil ongezond eten extra belasten. Ook stelt 16 procent dat iemand met overgewicht een hogere ziektekostenpremie moet betalen.