NIJMEGEN/LEIDEN - Tientallen Nederlandse toeristen hebben na zware sneeuwval 24 uur vastgezeten in bussen in Zuid-Jordanië. Helikopters hebben hen geëvacueerd. Dat meldden de reisorganisaties Rosetta en Djoser donderdag.

De bussen waarin de Nederlandse reizigers zaten, werden in Wadi Moussa, niet ver van de toeristische trekpleister Petra, overvallen door de zware sneeuwval. De bussen konden geen kant meer op. De toeristen moesten daardoor noodgedwongen de nacht in de voertuigen doorbrengen.

Het verkeer in het zuiden van Jordanië raakte woensdagmorgen door het extreme weer in de problemen. Onder de gestande voertuigen waren zeker twee bussen met Nederlandse toeristen. Daarbij waren ook families met kinderen, aldus Daphne van Cauter van Rosetta Reizen.

Rosetta heeft 24 klanten die waren gestrand, Djoser twintig.

Prima stemming

Iedereen is naar een legerbasis gebracht. Volgens Sander van Opstal van Djoser was het wel vervelend, maar zijn er geen dramatische dingen gebeurd. "De stemming in de groep is prima."

Volgens Van Cauter werd het 's nachts al kouder en kouder. De verwarming van de bussen kon nog blijven draaien, maar de benzine en water raakten donderdag op. Er was op wat snacks na ook weinig eten. Mensen moesten op een emmer naar de wc", aldus de woordvoerster van Rosetta.

Helicopters

Uiteindelijk moesten er helikopters aan te pas komen, om de Nederlanders te bevrijden. Een aantal wist ook met pantservoertuigen van het leger weg te komen.

De toeristen worden van de legerbasis per bus naar de Jordaanse hoofdstad Amman gebracht. Het gezelschap van Djoser keert zoals gepland zaterdag naar Nederland terug. De mensen van Rosetta zouden eigenlijk ook zaterdag naar huis gaan. Mogelijk gebeurt dat nu een dag eerder.