RIJSWIJK - Het zwaardere en grotere siervuurwerk, dat dit jaar voor het eerst legaal in Nederland mag worden verhandeld, verkoopt als een tierelier. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de vuurwerkimporteurs verwachten dat met de jaarwisseling voor miljoenen euro's meer dan vorig jaar aan vuurwerk de lucht in gaat.

Bekijk video

Leo Groeneveld, woordvoerder van de vuurwerkimporteurs, zei donderdag dat de branche verwacht circa 10 procent meer te verkopen in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent dat mensen voor in totaal 55 tot 60 miljoen euro aan knallers en siervuurwerk inslaan.

De RND gaat iets verder en schat dat het wel eens 70 miljoen euro zou kunnen worden, aldus een woordvoerder. Dat zou een stijging zijn van ongeveer 25 procent.

Cakeboxen

De verwachte groei van de verkoop komt volgens importeurs en detailhandel door de versoepeling van de regels voor onder meer cakeboxen (siervuurwerk) en Chinese rollen (knalvuurwerk). Dit jaar is het voor het eerst legaal om met oud en nieuw rollen met een lading van maximaal 2500 gram af te steken.

De maximale legale lading van het siervuurwerk is verhoogd van 200 naar 500 gram. Om aan deze vuurwerksoorten te komen, reden elk jaar veel Nederlanders naar België en riskeerden daarmee hoge boetes.

Uitverkocht

De vuurwerkverkoop is donderdag begonnen. Op basis van de voorverkoop, onder meer via internet, verwacht Pieter Walraven van de RND dat veel handelaren zaterdag uitverkocht zullen zijn. "Mensen moeten niet denken dat ze zaterdag nog wel even vuurwerk kunnen halen. Ze hebben het dan niet voor het uitkiezen."

De voorverkoop is dit jaar voor een groot deel via internet gebeurd. Volgens de RND is voor de komende jaarwisseling ongeveer drie keer zoveel als vorig jaar via elektronische weg besteld. De consument vindt Chinese knalrollen leuk, maar het siervuurwerk is volgens de importeurs het populairst. En dan vooral als het groot is en lang duurt, zegt Groeneveld van de importeurs.

Zware pijlen

De zware pijlen leveren volgens hem ongeveer 2,5 keer zoveel schoten als de lichtere pijlen. "Drie keer aansteken, tien minuten lang genieten en dan snel weer naar binnen", vertelt de zegsman. "Niet meer een uur in de kou staan kijken naar allemaal kleine pijltjes."