LONDEN - Een stokoude aristocratische titel uit Schotland wordt voor ruim anderhalf miljoen euro te koop aangeboden. Het Britse dagblad The Guardian heeft maandag bericht dat de drager, bankier Sir Ian Noble, af wil van de titel en een bijbehorend stukje landgoed inclusief kasteelruïne.

Het gaat om de baronie MacDonald van het eiland Skye. De bankier wil geld voor onder meer de bouw van een distilleerderij op Skye, waar hoogstwaarschijnlijk whisky gestookt gaat worden.

Noble kreeg de titel per ongeluk in de jaren zeventig toen hij meende een hotel te kopen van de familie MacDonald op Skye. Door foutjes van de opstellers van het koopcontract bleek Noble na de transactie grote stukken van het eiland en de achthonderd jaar oude barontitel te hebben aangeschaft. De familie heeft later nog geld gehad als compensatie voor de vergissing, maar ze waren geen MacDonald-baronnen van Skye meer. Noble hoopt dat deze titel het fortuin opbrengt waarmee hij zijn zakenimperium op onder meer Skye verder kan uitbreiden.