PEKELA - Janneke Schoonhoven, de moeder van de uit Syrië teruggekeerde kinderen Sara en Ammar, roept in het buitenland ontvoerde Nederlandse kinderen op niet te vluchten naar Nederlandse ambassades. Ze deed de oproep woensdagmiddag tijdens een door haar zelf belegde persconferentie in Oude Pekela.

Schoonhoven besloot de pers te woord te staan naar aanleiding van commotie die ontstond na een uitspraak van de Stichting Kinderontvoering. De voorzitter van de stichting riep ontvoerde kinderen in het buitenland op massaal naar Nederlandse ambassades te gaan, en zo het succesvolle voorbeeld van Sara en Ammar te volgen.

Specifiek

"Vluchten naar de ambassade leek mij in de toenmalige situatie van Sara en Ammar het beste, maar het was zeker niet eenvoudig en niet zonder gevaar. Ik vind het dan ook een slechte zaak wanneer alle kinderen in z'n algemeenheid wordt geadviseerd om dit te gaan doen. Bovendien: elke ontvoeringszaak staat op zichzelf en heeft een specifieke achtergrond", aldus Schoonhoven.

Ze benadrukte dat de twee kinderen op haar suggestie en initiatief naar de Nederlandse ambassade in Damascus waren gevlucht en niet op initiatief van de ambassade.

Janneke Schoonhoven riep media, maar ook de vrienden en klasgenoten van Sara en Ammar op de kinderen tijd te gunnen om de emoties van de afgelopen tijd te verwerken. Wanneer de twee weer naar school gaan is nog niet bekend, maar waarschijnlijk niet meteen de eerste schooldag na de kerstvakantie.

Contact

Sara en Ammar hebben inmiddels contact gehad met hun vader in Syrië, met wie ze hebben gemaild en gebeld. Het is nog niet bekend wanneer ze hem weer zullen zien en of hij voor de ontmoeting naar Nederland of Duitsland zal komen.