DEN HAAG - De kans op files is het grootst op de A27 tussen Utrecht en Gorinchem. Het traject staat bovenaan de file top tien van de ANWB, die woensdag een overzicht van het fileleed in 2006 publiceerde.

Bekijk video

Zowel in de ochtendspits als in de avondspits kunnen weggebruikers met haast de A27 tussen Utrecht en Gorinchem maar beter mijden. Op beide piekmomenten voert dit beruchte stuk asfalt de fileranglijst aan.

De ANWB stelt dat de filezwaarte (filelengte maal fileduur) in 2006 met 6 procent is toegenomen ten opzichte van 2005. De maandagochtend en de donderdagavond zijn het drukst met respectievelijke filegemiddelden van 226 en 217 kilometer.

De ernstigste vertraging ontstond dit jaar op maandag 6 maart.

In de ochtendspits stond op die dag 660 kilometer file. Donderdag 16 november gaat de boeken in als de dag met de zwaarste avondspits: 592 kilometer.

Werkzaamheden

De fileproblemen groeien vooral door de toename van het aantal weggebruikers. Daarnaast spelen weersomstandigheden en wegwerkzaamheden een rol.

De ANWB signaleert niet alleen problemen, maar ook een enkel lichtpuntje. Rijkswaterstaat krijgt een compliment voor de slimme aanpak van wegwerkzaamheden. "Het volledig afsluiten van wegen, in plaats van een beperkt aantal rijstroken open te houden dwingt weggebruikers tot ander reisgedrag en leidt tot minder files", constateert de ANWB.