AMSTERDAM - Veertig asobuurten in Groot-Brittannië krijgen extra geld om een transformatie te ondergaan tot 'respectzone'. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken woensdag bekendgemaakt.

Steden en gemeentes in Engeland en Wales die worden geplaagd door openbare dronkenschap, vandalisme en spijbelaars kunnen een extraatje krijgen om de problemen aan te pakken. Hoeveel geld er verdeeld gaat worden, is nog niet bekend.

Het plan is het nieuwste in een reeks initiatieven bedoeld om asociaal gedrag tegen te gaan. Tony Blair heeft in zijn derde en laatste termijn als premier het herstel van het respect in de Britse samenleving tot prioriteit van zijn beleid verheven.

ASBO

Eerder werden al andere maatregelen getroffen, zoals de invoering van de zogeheten ASBO (anti-social behaviour order), waarmee jonge raddraaiers kunnen worden aangepakt, en het gebruik van rechterlijke bevelen waarmee ouders worden gedwongen hun losgeslagen kinderen in het gareel te houden.

Vorige maand kondigde Blair aan dat hij 4 miljoen pond (6 miljoen euro) uittrekt om een netwerk op te zetten van opvoedkundigen - door de media suppernanny's gedoopt - om probleemouders advies te geven.