AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft al bijna honderd jongeren aangehouden in verband met fraude met overschrijvingskaarten. Woensdag werden nog eens negentien jongeren opgepakt. Daarmee kwam het totaal aantal arrestanten van de 'Actie Schoolplein' op 93.

De jongeren zijn door volwassen fraudeurs overgehaald om tegen betaling hun pinpas met -code ter beschikking te stellen. De fraudeurs kregen de beschikking over de bankrekening van de jongeren. Met vervalste overschrijvingskaarten zetten zij geld op de rekening. Met de pincodes konden de criminelen het geld opnemen.

Op deze manier werd 420.000 gulden weggezet. In totaal is geprobeerd 2,5 miljoen gulden weg te sluizen, maar in veel gevallen ondekten de banken voortijdig dat er was geknoeid met de overschrijvingen.

Interregionale Fraudeteams in Nederland hebben veel belangstelling voor de aanpak die Amsterdam hanteert. Het vermoeden bestaat dat ook in de rest van het land fraudeurs jongeren ronselen om gebruik te maken van hun bankrekeningen.

De jongeren worden verdacht van het medeplegen van fraude, oplichting en valsheid in geschrifte. De ronselaars zijn nog niet aangehouden.